18.06.2023

Czym opłatek i dlaczego się nim łamiemy

Większość osób doskonale zna smak cienkiego, białego chlebka, którym dzielimy się podczas wigilijnej kolacji. Takie opłatki od dawna się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma bardzo duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.

Przed wielu laty opłatki na święta były wypiekane jedynie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj produkcja opłatków realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas od września do grudnia, bowiem to właśnie na Wigilię we wszystkich domach oplatki się pojawiają.

Wykonuje się je jedynie z dwóch składników, czyli wody i mąki. Po ich dokładnym zmieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i tnie na nieduże kawałki. Często przy prasowaniu stosuje się matryce, wytłaczające świeckie lub religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+

0 komentarze:

Prześlij komentarz