27.04.2020

Pochodzący z Chile trunek, kojarzony z martini: Pichuncho


Chilisjki drink, kojarzący się z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, opisującym różnorodne rodzaje napojów alkoholowych z całego świata.

Pichuncho to nazwa odnosząca się do niewielkiego, chilijskiego ptaszka. Drink jest połączeniem kwaśnego brandy, wermutu oraz cytryny. Cytrynę zwykle pomija się, zastępując ją wiśnią. To pozwoli na pozyskanie o wiele bardziej oryginalnej nuty smakowej. Pisco oraz wermut to jednak podstawa. Na witrynie pichuncho umieszczony jest szczegółowy sposób wykonania. Wystarczy zamieścić brandy i wermut z kostkami lodu w shakerze oraz potrząsać przez 15 sekund.

Następnie napój należy przelać do szklanki przeznaczonej do martini lub margarity. Trunek można udekorować cytryną albo wiśnią. Jest to napój, jaki na dłuższy czas zapadnie w pamięć i z tego względu znacznie częściej można znaleźć go na naszych stołach. Opłaca się znać technikę jego przygotowania i czasem podawać go gościom.

0 komentarze:

Prześlij komentarz